Civilzóna

„Gyerekkel vagyok” – felmérés készült a hazai kórházak gyermekbarát működéséről

gyerekhospice2

Magyarországon most először végeztek felmérést arról, hogy mennyire gyermekbarát a kórházak működése. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) betegjogi kampányának végén egy interaktív honlap készül, amelyen majd követni tudjuk, melyik intézmény gyermekbarát. A cél: 2016-ra csak olyan kórházak legyenek itthon, ahol biztosítva van a szülők jelenléte a beteg gyerek mellett.

„Ha a gyermeket kiszakítják a környezetéből, tele van félelmekkel és kérdésekkel, amit a szülői jelenlét jelentősen tud oldani. A kommunikáció is gördülékenyebb lehet, hiszen a szülővel közlékenyebb a gyermek, mint az orvossal” – magyarázza Bence Rita, miért fontos, hogy a gyerekek ne maradjanak magukra a kórházi tartózkodás során. A TASZ Betegjogi és Önrendelkezési Jogi Programjának vezetője azt mondja, a hozzájuk beérkező panaszok arra engednek következtetni, hogy a hazai gyakorlat jelenleg korántsem egységes, vagyis nem kiszámítható, hogy melyik kórházakban engedik a gyermekkel való együttlétet. Ezért március végén a TASZ közérdekű adatigényléssel kereste meg az összes olyan kórházat, ahol gyermekosztály, illetve szülészet működik.

bence_rita

Bence Rita; forrás:TASZ

„A kampánnyal az a célunk, hogy meghallgassuk az egészségügyi dolgozókat, hogyan látják a helyzetet, mire van szükségük ahhoz, hogy az egyes intézményekben már működő jó gyakorlatok országos szinten is biztosíthatóak legyenek” – mondja Bence Rita.

Kapocs a külvilág felé

A megkérdezett 65 állami intézmény nagyjából kétharmada válaszolt a közérdekű adatigénylésre. A Törökbálinton működő Tábitha Ház magánadományokból tartja fenn magát, így az intézet nem szerepelt a felmérésben, ugyanakkor (vagy épp ezért) különösen jó példának számít a gyermekbarát működést illetően. A Tábitha nem kórház, hanem teljes körű ellátást biztosító otthon a gyógyíthatatlan gyerekeknek és családjaiknak. Ha valahol, itt különösen nagy szükség van arra, hogy a szülők folyamatosan a gyerekük mellett lehessenek.

„Két nagyon fontos, ingyenes, de az OEP által nem finanszírozott szolgáltatásaink közé tartozik az ún. mentesítés, valamint az életvégi ellátás. Az előbbi célja hogy a szülő le tudjon válni egy kis szabadságra, hogy a napi 24 órás ápolás után a család “egészséges” tagjai is egy időre kizárólag egymásnak szentelhessék napjaikat. Az élet végi ellátásában pedig természetesen a szülők és az érintett testvérek is jelen lehetnek a távozni, meghalni készülő gyermek mellett és annak halála után is, hogy kegyeletüket leróják” – mondja Dr. Benyó Gábor gyermekgyógyász, onkológus, hematológus szakorvos.

benyo

Dr. Benyó Gábor; fotó: Kálmán Mátyás

A Tábitha Házban öt szoba áll rendelkezésre, ahol öt beteg gyermeket és családjukat tudják fogadni. A doktor úr szerint a szülők a gyermek számára a folytonosságot jelentik, ők az összekötő kapocs az idegen helyen a külvilág felé. A Tábitha Házban mindent megtesznek azért, hogy a lehetőségek szerint megkönnyítsék a sokszor elviselhetetlenül fájdalmas helyzetet. „Otthonos környezetben nyújtjuk a kórházi ellátás biztonságát, rendszeres személyes kommunikációval segítünk. Önkénteseink a “hiányzó megértő barátokat” igyekeznek pótolni. Ha kell, főzünk, mosunk a gyászoló családra. Van olyan, hogy a testvér a beteg gyermek mellől innen megy iskolásba, de akár önkéntesünk taníthatja, korrepetálhatja is” – meséli Dr. Benyó Gábor.

A doktor úr szerint a jó gyakorlatokkal sikerülhet más intézményeknél is olyan légkört teremteni, amely sokkal jobban szolgálja a gyerekek és szüleik érdekeit. „El kell hitetni, hogy ez nem csupán pénz kérdése. Fontos megtalálni a hangot a személyzet és a szülő között, de ehhez le kell ülni, beszélgetni, ismertetni kell a szabályokat és azokat mindkét félnek betartani.”

Sokat segít az anyu jelenléte

A gyermek-traumatológián fokozottan szükséges a szülők aktív részvétele az akut ellátásban. A baleset váratlansága, az előzetes felkészülés, megbeszélés hiánya miatt hirtelen adaptációra van szükség, amelyre sem a gyerekek, sem a felnőttek nincsenek felkészülve. „Sokszor hangzik el a kérdés, hogy akkor most kell megoperálni, most kell rögzíteni, gipszelni – csak azt tudjuk válaszolni, hogy igen, most van eltörve. A felnőttek és a gyerekek szeretnének felkészülni, körbejárni, konzultálni. De egy baleset esetében gyakran nincs lehetőség várni” – magyarázza Dr. Kassai Tamás.

A Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központ gyermek-traumatológusa hangsúlyozza, hogy a szülőre nem passzív félként, a gyermek hozzátartozójaként, hanem a gyógyító ellátás aktív szereplőjeként, kollégaként kellene tekinteni. „Ehhez nemcsak a mi tudásunkat, kommunikációnkat kell tovább fejlesztenünk, hanem a szülők, hozzátartozók részéről is egy sokkal aktívabb tevékenységre van szükség. A szülőnek tanulnia, tudnia kell a betegségről, sérülésről, a kezelésről ahhoz, hogy tudjon segíteni. A közös cél a gyermek érdeke” – magyarázza a doktor úr, aki hozzáteszi: a szülői edukáció legjobb lehetősége, ha a gyermekével közösen veszik fel a kórházba.

kassai2

Dr. Kassai Tamás; fotó: Kálmán Mátyás

Az osztályon igyekeznek biztosítani, hogy minden akut ellátási helyzetben egy kompetens felnőtt hozzátartozó a gyermek mellett lehessen. „Kisgyermekek esetében az édesanya folyamatos jelenléte a célszerű, míg kamaszkorban már el tudják fogadni a gyerekek, hogy éjszakára anyu vagy apu hazamegy. De az izgalmas helyzetekben – például amikor műtétre vagy kötözésre vár -, sokat segít az anyu vagy az apu jelenléte” – mondja Dr. Kassai Tamás.

Éjjel is a betegágy mellett

A TASZ az adatok feldolgozása után javaslatcsomagot fog a döntéshozók elé terjeszteni. 2016-ra szeretnék elérni, hogy egységesen biztosított legyen a folyamatos kapcsolattartás és maradéktalanul érvényesüljön az egészségügyi törvényben foglalt betegjog, vagyis tegyék lehetővé, hogy a szülő éjjel is a gyereke mellett maradhasson. 

„Ehhez minimálisan annyit várunk a kórházaktól, hogy ne akadályozzák a kapcsolattartást. Gyakran szembesülünk azzal, hogy anyagi fedezet hiányára hivatkoznak a kórházak, ezért sajnos a hazai viszonyok között nem is tartjuk reálisnak, hogy minden szülőnek külön ágyat biztosítsanak, azonban ha egy szülő úgy dönt, hogy az éjszakáját a beteg gyereke ágya szélén tölti összekuporodva, legalább ezt engedjék meg neki” – összegez Bence Rita.

Az elmúlt hónapokban a TASZ munkatársai személyesen is felkerestek több intézményt, az általuk alkalmazott jó gyakorlatok megismerése és terjesztése céljából. Az első film már elérhető, itt megtekinthető.

További információ a TASZ betegjogi programjával kapcsolatban: http://tasz.hu/betegjog/gyerekkel-vagyok-tasz-felmerese-es-kampanya-szuloi-jelenletert-korhazakban

***

A TASZ 2013-ban elnyerte az ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díj különdíját.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!