Civilzóna

Filmmel az előítéletek ellen

munka_kozben

Több olyan nemzetközi médiafejlesztési projektet valósított meg az elmúlt években egy prágai központú hírportál, amelyeknek célja a romákkal kapcsolatos előítéletek és sztereotípiák visszaszorítása volt. A Transitions által irányított projektek keretében 4 éven keresztül, roma és nem roma újságírók több tucat filmet készítettek közösen Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Romániában és Szlovákiában.

A programban itthonról 14 roma és nem roma újságíró vett részt. A Színesen és elfogulatlanul című két éves projektben 25 rövid videó-dokumentumfilm készült, majd ezt követte 2012-2014-ben a Romák – itthon Európában, amelynek során további 15 filmet forgattak a résztvevő öt országban. Az újságírók a rövid videós dokumentumfilm-készítési modell alapján gyártották filmjeiket. Az amerikai hírmédiában ez a modell elterjedtebb, mint Európában, ezért a Miami Egyetem oktatóinak, szakembereinek útmutatásával zajlott a munka.

A film lehetővé teszi, hogy azok az emberek szólaljanak meg, akik egyébként nem szerepelnek a hírekben, akiknek ritkán adatik meg, hogy elmondják nyilvánosan, amit gondolnak. Az újságíró a háttérben marad, tehát csupán láttatja az eseményeket, megszólaltatja a szereplőket” – mondja a hazai koordinációt végző Független Médiaközpont igazgatója, Móricz Ilona arra a kérdésre, hogy miért épp a filmet választották a projekt kommunikációs formájaként. 

moricz_zsolt

Együtt a csapat (balról jobbra): Balog Zsolt, Le Marietta, Ligeti László, Móricz Ilona, Rétfalvi Györgyi

Habár a filmekben megnyilvánulnak az egyes országbeli jellegzetességek, különbségek, az alkotásokat mégis összefűzi a romák nagyon is hasonló helyzete. „A projekt erénye, hogy a videós újságírás és a dokumentarista módszertan összekapcsolásával nemzetközi közönséghez szóló, releváns történeteket mond el európai roma közösségekről, romák főszereplésével és közreműködésével” – magyarázza Móricz Ilona.

Arról, hogy az egyes filmekben milyen témák kerüljenek feldolgozásra, a nemzetközi csoportok közösen döntöttek. A filmek egy része egy-egy problémát jár körül a romák szemszögéből, másik részük pedig konkrét személyekről, és rajtuk keresztül sikereikről, konfliktusaikról szól.

Kulturális különbségeken átívelő együttműködés

„Mivel nemzetközi csoportok dolgoztak együtt, a forgatásra szűk idő állt rendelkezésre, általában nyáron, egy-két hét alatt kellett fölvenni az anyagokat. Ez óriási összpontosítást, pontos koordinációt és odaadást igényelt mindenkitől”- mesél a filmek készítésének hátteréről Móricz Ilona.

transititons_hungary

Az alkotásokat összefűzi a romák hasonló helyzete

Balog Zsolt 2013-ban került a Transitions projektbe; 2009-től foglalkozik filmkészítéssel. Zsolt 2010-ben végzett kommunikáció szakon a Kodolányi János Főiskolán, ezt követően került a sosinet.hu roma portál szerkesztőségébe, ahol videókat készített és technikai vezetőként dolgozott. A Transitions projektben két filmet készített amerikai filmesekkel közösen. A 2013-ban forgatott ’Elhalkuló nótaszó’ című film az ország kultúrájának fontos részét képező magyar cigányzenéről szól, amelyet ma már az elmúlás veszélye fenyeget.

2014-ben ’Élet a ringben’ címmel Zsolt Hranek Sándor ökölvívóról forgatott rövid dokumentumfilmet. „Nagyon szeretem a sportot, ezért gondoltam úgy, hogy egy sportolóról készítem a filmet. Miután a Miami Egyetem kommunikációs tanszékének vezetője jóváhagyta a témát, elkezdődhetett a munka. Az interjúkat én készítettem riporterként, a két amerikai társammal pedig felváltva láttuk el az operatőri feladatokat” – meséli Zsolt az ötnapos forgatás részleteit. Jártak edzéseken, a főszereplő lakásán, salgótarjáni szülőhelyén és egy ökölvívó versenyre is ellátogattak. „A kedvencem az volt, amikor a siófoki verseny előtti napot együtt töltöttem az edzővel és a versenyzőkkel. Láttam, hogyan készülnek, majd másnap közvetlenül a szorító mellett forgattam egy zsámolyról; nagyon jó élmény volt olyan közelről felvenni a pofonokat.”

munka_zsolt

Felkészülés az operatőri munkára

Zsolt azt mondja, sokat tanult az amerikai filmesektől, és idáig csak pozitív kritikát kapott a filmekkel kapcsolatban. Móricz Ilona szerint is egyértelműen jók mind a nemzetközi, mind pedig a magyarországi visszajelzések. „A résztvevők sokat tanultak a közös filmezés módszereiből, a kulturális különbségeken átívelő együttműködésből. Úgy tudom, a projekt egy-egy újságíró egyéni pályájára is ösztönző hatással volt. A különböző fesztiválokon, nyilvános rendezvényeken, televíziókban is vetített filmek egyértelmű szakmai elismerést szereztek készítőiknek. Egy alkotó számára pedig ez a legfontosabb.”

A cikkben említett filmeket az alábbi linken lehet megnézni: http://www.romahomeland.org/, http://romahomeland.org/summer-2014/

 ***

A projektekhez az Európai Unió, az Open Society Foundations és az ERSTE Alapítvány nyújtott támogatást. A Transitions partnereként a munkát Magyarországon a Független Médiaközpont koordinálta, amely csaknem húsz éve működik. Célja a minőségi és etikus újságírás, a független média támogatása.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!